Food and nutritional education as an educational process: a study of practices and perceptions of a school community from Uberaba-MG

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26673/tes.v14i2.11690

Keywords:

Food and nutritional education, Basic education, Empowerment.

Abstract

This paper, which has the Food and Nutrition Education (FNE) theme in the school premises, is linked to the "Educational Processes and their Fundamentals" research line, from the Uberaba University Postgraduate Program in Education. This research starts with the following question: how is it worked and what spaces does FNE occupy in the daily life of a City School considered as model of the city of Uberaba, MG? Its general objective is to understand the limits and possibilities of FNE in elementary education. Participants in the survey were children, teachers, school staff and family members of the school community. It was found that the school's contribution to FNE is reduced to the supply of healthy snacks and that for some adults, children's interest in artificial and industrialized food is an innate feature. It is concluded that even the FNE not being worked on in the school, there are spaces where this can be given - and those are not limited to the classroom alone.

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Author Biography

Ralph de Castro, Universidade de Uberaba - MG (UNIUBE) Brasil. Departamento de Pós-graduação Mestrado em Educação (UNIUBE)

Nutricionista graduado em 2002, Mestre em Educação pelo Mestrado de Educação de Universidade de Uberaba - MG, com pós graduação Latu Senso em Docência Universitária Universidade de Uberaba 2009, aperfeiçoamento em Interdisciplinaridade em Terapia Nutricional pela Universidade de Uberaba em 2007 e Coaching com Programação Neurolinguistica 2010. Terapêuta Comunitário, intervisor e formador em Terapia Comunitária pela Universidade Federal do Ceará concentrando seus estudos em Interdisciplinaridade no Ensino Superior e Formação de Resursos Humanos na Área da Saúde. Tem vasta experiência com trabalhos comunitários (especialmente comunidade escolar e de adolescentes) e na área de Nutrição Social, com ênfase em Grupos Interdisciplinares de Educação em Saúde, atuando principalmente com seguintes temas: promoção e prevenção em saúde, qualidade de vida, interdisciplinaridade, transtornos alimentares, bulimia nervosa e alimentação saudável. CONTATO: e-mails: ralph.castro.1976@gmail.com ou ralphsportnut@terra.com.br / telefones: 34- 91292629 / 34- 33214307

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Published

30/11/2018

How to Cite

CASTRO, R. de. Food and nutritional education as an educational process: a study of practices and perceptions of a school community from Uberaba-MG. Themes in Education and Health, Araraquara, v. 14, n. 2, p. 215–228, 2018. DOI: 10.26673/tes.v14i2.11690. Disponível em: https://periodicos.fclar.unesp.br/tes/article/view/11690. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos - Área da Educação