Culinary and care
"Babette’s Feast” in a pedagogical process for nutrition students
DOI:
https://doi.org/10.26673/tes.v18i00.16189Keywords:
Food, Culture, Education, Literature, CinemaAbstract
The aim of this study was to evaluate a pedagogical process, based on “Babette’s feast”, for Nutrition students, from the University of Campinas. Firstly, the “Babette’s feast” short story, by Karen Blixen, and the homonymous film, by Gabriel Axel, were analysed based on concepts and reference studies. Subsequently, a pedagogical process of Food and Nutrition Education course was elaborated, applied and analysed. Data collection was carried out through two focus groups with seven volunteer students and the main identified topics were: the culture clash between French food and restrictive religious practices, Babette's dedication to the dinner and the relevance of commensality. Culinary and care, linked to cooking and eating, were able to foster routes to understand the concepts discussed during the course, raising awareness about the preponderance of these dimensions and encouraging professional practice that considers other shades of social life.
Downloads
References
ALMEIDA, R. Cinema e educação: Fundamentos e perspectivas. Educação em Revista, Belo Horizonte, v. 33, p. 1-27, abr. 2017. Disponível em: https://www.scielo.br/j/edur/a/kbqWpx6Vq6DszHrBT887CBk/?format=html. Acesso em: 03 abr. 2022.
AXEL, G. A festa de Babette. Fortaleza: Classicline, 1987. 1 vídeo (102 min), DVD, colorido.
AZEVEDO, E. Alimentação, sociedade e cultura: Temas contemporâneos. Sociologias, Porto Alegre, v. 19, n. 44, p. 276-307, jan./abr. 2017a. Disponível em: https://www.scielo.br/j/soc/a/jZ4t5bjvQVqqXdNYn9jYQgL/abstract/?lang=pt. Acesso em: 11 fev. 2022.
AZEVEDO, V. et al. Transcrever entrevistas: Questões conceptuais, orientações práticas e desafios. Revista de Enfermagem, Coimbra, v. 4, n. 14, p. 159-168, 2017b. Disponível em: https://www.redalyc.org/journal/3882/388255675017/388255675017.pdf. Acesso em: 23 maio 2022.
BLIXEN, K. A festa de Babette. 1. ed. São Paulo: Cosac Naify, 2014.
CARNEIRO, H. S. Comida e sociedade: Significados sociais na história da alimentação. História: Questões & Debates, Curitiba, v. 42, n. 1, p. 71-80, 2005. Disponível em: https://revistas.ufpr.br/historia/article/view/4640. Acesso em: 14 fev. 2022.
CONTATORE, O. A.; MALFITANO, A. P. S.; BARROS, N. F. Cuidados em saúde: Sociabilidades cuidadoras e subjetividades emancipadoras. Psicologia & Sociedade, Belo Horizonte, v. 30, e177179, 2018. Disponível em: https://www.scielo.br/j/psoc/a/J4fY6BT65CQ93w65ghY7vSs/abstract/?lang=pt. Acesso em: 25 abr. 2022.
CONTATORE, O. A.; MALFITANO, A. P. S.; BARROS, N. F. Por uma sociologia do cuidado: Reflexões para além do campo da saúde. Trabalho, Educação e Saúde, Rio de Janeiro, v. 17, n. 1, e0017507, 2019. Disponível em: https://www.scielo.br/j/tes/a/5hfvTMrLvcrkNtCBtvhMD9P/abstract/?lang=pt. Acesso em: 20 abr. 2022.
FISCHLER, C.; MASSON, E. Comer: A alimentação de franceses, outros europeus e americanos. São Paulo: SENAC, 2010.
LIMA, R. S.; NETO, J. A. F.; FARIAS, R. C. P. Alimentação, comida e cultura: O exercício da comensalidade. Demetra, v. 10, n. 3, p. 507-522, 2015. Disponível em: https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/demetra/article/view/16072. Acesso em: 19 fev. 2022.
MACIEL, M. E. Identidade Cultural e Alimentação. In: CANESQUI, A. M.; GARCIA, R. W. (org.). Antropologia e Nutrição: Um diálogo possível. Rio de Janeiro: Editora da FIOCRUZ, 2005.
MONTANARI, M. Comida como cultura. 2. ed. São Paulo: SENAC, 2013.
MOREIRA, S. A. Alimentação e comensalidade: Aspectos históricos antropológicos. Ciência e Cultura, São Paulo, v. 62, n. 4, p. 23-26, out. 2010. Disponível em: http://cienciaecultura.bvs.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0009-67252010000400009. Acesso em: 06 abr. 2022.
NASCIMENTO, J. C. N. Cinema e ensino de história: Realidade escolar, propostas e práticas na sala de aula. Fênix: Revista de história e estudos culturais, Salvador, v. 5, n. 2, p. 1-23, abr./jun. 2008. Disponível em: https://www.revistafenix.pro.br/revistafenix/article/view/34. Acesso em: 10 abr. 2022
PERULLO, N. O Gosto Como Experiência: Ensaio Sobre Filosofia e Estética do Alimento. 1. ed. São Paulo: SESI-SP, 2013.
PINTO, V. L. X.; MEDEIROS, M. Literatura e Alimentação: Delicatéssen na formação em saúde. Natal: EDUFRN, 2011.
SANTOS, C. R. A. A alimentação e seu lugar na história: Os tempos da memória gustativa. História: Questões & Debates, Curitiba, v. 42, n. 1, p. 11-31, 2005. Disponível em: https://revistas.ufpr.br/historia/article/view/4643/3797. Acesso em: 08 jan. 2022.
TOSCANO, F. O. Alimentação e cultura: Caminhos para o estudo da Gastronomia. Contextos da Alimentação, São Paulo, v. 1, n. 2, p. 15-27, 2012. Disponível em: https://www3.sp.senac.br/hotsites/blogs/revistacontextos/wp-content/uploads/2013/04/Revista_Vol1_N215a27.pdf. Acesso em: 23 jan. 2022.
TRAD, L. A. B. Grupos focais: Conceitos, procedimentos e reflexões baseadas em experiências baseadas com o uso da técnica de pesquisas de saúde. Physis: Revista de Saúde Coletiva, Rio de Janeiro. v. 19, n. 3, p. 777-796, 2009. Disponível em: https://www.scielo.br/j/physis/a/gGZ7wXtGXqDHNCHv7gm3srw/abstract/?lang=pt. Acesso em: 05 maio 2022.
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Os manuscritos aceitos e publicados são de propriedade da Temas em Educação e Saúde. Os artigos publicados e as referências citadas na Temas em Educação e Saúde são de inteira responsabilidade de seus autores. É vedada a tradução para outro idioma sem a autorização escrita do Editor ouvida a Comissão Editorial.