Culinary and care

"Babette’s Feast” in a pedagogical process for nutrition students

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26673/tes.v18i00.16189

Keywords:

Food, Culture, Education, Literature, Cinema

Abstract

The aim of this study was to evaluate a pedagogical process, based on “Babette’s feast”, for Nutrition students, from the University of Campinas. Firstly, the “Babette’s feast” short story, by Karen Blixen, and the homonymous film, by Gabriel Axel, were analysed based on concepts and reference studies. Subsequently, a pedagogical process of Food and Nutrition Education course was elaborated, applied and analysed. Data collection was carried out through two focus groups with seven volunteer students and the main identified topics were: the culture clash between French food and restrictive religious practices, Babette's dedication to the dinner and the relevance of commensality. Culinary and care, linked to cooking and eating, were able to foster routes to understand the concepts discussed during the course, raising awareness about the preponderance of these dimensions and encouraging professional practice that considers other shades of social life.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Isabella Rodrigues Minguzzi, Universidade Estadual de Campinas (FCA/UNICAMP), Limeira – SP – Brasil

Graduada em Nutrição. Bolsista Pibic/CNPq.

Joverlany Pessoa de Albuquerque, Universidade Estadual de Campinas (FCA/UNICAMP), Limeira – SP – Brasil

Doutoranda em Alimentos e Nutrição.

Julicristie Machado de Oliveira, Universidade Estadual de Campinas (FCA/UNICAMP), Limeira – SP – Brasil

Docente do Curso de Graduação em Nutrição e do Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição e do Esporte e Metabolismo. Doutora em Nutrição em Saúde Pública (FSP/USP).

References

ALMEIDA, R. Cinema e educação: Fundamentos e perspectivas. Educação em Revista, Belo Horizonte, v. 33, p. 1-27, abr. 2017. Disponível em: https://www.scielo.br/j/edur/a/kbqWpx6Vq6DszHrBT887CBk/?format=html. Acesso em: 03 abr. 2022.

AXEL, G. A festa de Babette. Fortaleza: Classicline, 1987. 1 vídeo (102 min), DVD, colorido.

AZEVEDO, E. Alimentação, sociedade e cultura: Temas contemporâneos. Sociologias, Porto Alegre, v. 19, n. 44, p. 276-307, jan./abr. 2017a. Disponível em: https://www.scielo.br/j/soc/a/jZ4t5bjvQVqqXdNYn9jYQgL/abstract/?lang=pt. Acesso em: 11 fev. 2022.

AZEVEDO, V. et al. Transcrever entrevistas: Questões conceptuais, orientações práticas e desafios. Revista de Enfermagem, Coimbra, v. 4, n. 14, p. 159-168, 2017b. Disponível em: https://www.redalyc.org/journal/3882/388255675017/388255675017.pdf. Acesso em: 23 maio 2022.

BLIXEN, K. A festa de Babette. 1. ed. São Paulo: Cosac Naify, 2014.

CARNEIRO, H. S. Comida e sociedade: Significados sociais na história da alimentação. História: Questões & Debates, Curitiba, v. 42, n. 1, p. 71-80, 2005. Disponível em: https://revistas.ufpr.br/historia/article/view/4640. Acesso em: 14 fev. 2022.

CONTATORE, O. A.; MALFITANO, A. P. S.; BARROS, N. F. Cuidados em saúde: Sociabilidades cuidadoras e subjetividades emancipadoras. Psicologia & Sociedade, Belo Horizonte, v. 30, e177179, 2018. Disponível em: https://www.scielo.br/j/psoc/a/J4fY6BT65CQ93w65ghY7vSs/abstract/?lang=pt. Acesso em: 25 abr. 2022.

CONTATORE, O. A.; MALFITANO, A. P. S.; BARROS, N. F. Por uma sociologia do cuidado: Reflexões para além do campo da saúde. Trabalho, Educação e Saúde, Rio de Janeiro, v. 17, n. 1, e0017507, 2019. Disponível em: https://www.scielo.br/j/tes/a/5hfvTMrLvcrkNtCBtvhMD9P/abstract/?lang=pt. Acesso em: 20 abr. 2022.

FISCHLER, C.; MASSON, E. Comer: A alimentação de franceses, outros europeus e americanos. São Paulo: SENAC, 2010.

LIMA, R. S.; NETO, J. A. F.; FARIAS, R. C. P. Alimentação, comida e cultura: O exercício da comensalidade. Demetra, v. 10, n. 3, p. 507-522, 2015. Disponível em: https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/demetra/article/view/16072. Acesso em: 19 fev. 2022.

MACIEL, M. E. Identidade Cultural e Alimentação. In: CANESQUI, A. M.; GARCIA, R. W. (org.). Antropologia e Nutrição: Um diálogo possível. Rio de Janeiro: Editora da FIOCRUZ, 2005.

MONTANARI, M. Comida como cultura. 2. ed. São Paulo: SENAC, 2013.

MOREIRA, S. A. Alimentação e comensalidade: Aspectos históricos antropológicos. Ciência e Cultura, São Paulo, v. 62, n. 4, p. 23-26, out. 2010. Disponível em: http://cienciaecultura.bvs.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0009-67252010000400009. Acesso em: 06 abr. 2022.

NASCIMENTO, J. C. N. Cinema e ensino de história: Realidade escolar, propostas e práticas na sala de aula. Fênix: Revista de história e estudos culturais, Salvador, v. 5, n. 2, p. 1-23, abr./jun. 2008. Disponível em: https://www.revistafenix.pro.br/revistafenix/article/view/34. Acesso em: 10 abr. 2022

PERULLO, N. O Gosto Como Experiência: Ensaio Sobre Filosofia e Estética do Alimento. 1. ed. São Paulo: SESI-SP, 2013.

PINTO, V. L. X.; MEDEIROS, M. Literatura e Alimentação: Delicatéssen na formação em saúde. Natal: EDUFRN, 2011.

SANTOS, C. R. A. A alimentação e seu lugar na história: Os tempos da memória gustativa. História: Questões & Debates, Curitiba, v. 42, n. 1, p. 11-31, 2005. Disponível em: https://revistas.ufpr.br/historia/article/view/4643/3797. Acesso em: 08 jan. 2022.

TOSCANO, F. O. Alimentação e cultura: Caminhos para o estudo da Gastronomia. Contextos da Alimentação, São Paulo, v. 1, n. 2, p. 15-27, 2012. Disponível em: https://www3.sp.senac.br/hotsites/blogs/revistacontextos/wp-content/uploads/2013/04/Revista_Vol1_N215a27.pdf. Acesso em: 23 jan. 2022.

TRAD, L. A. B. Grupos focais: Conceitos, procedimentos e reflexões baseadas em experiências baseadas com o uso da técnica de pesquisas de saúde. Physis: Revista de Saúde Coletiva, Rio de Janeiro. v. 19, n. 3, p. 777-796, 2009. Disponível em: https://www.scielo.br/j/physis/a/gGZ7wXtGXqDHNCHv7gm3srw/abstract/?lang=pt. Acesso em: 05 maio 2022.

Published

30/11/2022

How to Cite

MINGUZZI, I. R.; ALBUQUERQUE, J. P. de; OLIVEIRA, J. M. de. Culinary and care: "Babette’s Feast” in a pedagogical process for nutrition students. Themes in Education and Health, Araraquara, v. 18, n. 00, p. e022008, 2022. DOI: 10.26673/tes.v18i00.16189. Disponível em: https://periodicos.fclar.unesp.br/tes/article/view/16189. Acesso em: 2 mar. 2025.

Issue

Section

Artigos - Área da Educação

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.