Eating, food and culture

Analysis of the teaching about food in undergraduate in nutrition

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26673/tes.v19i00.17655

Keywords:

Food, Culture, University education, Nutrition

Abstract

The teaching of human and social aspects of Food in the Nutrition undergraduate has become an important object of reflection and debate. The aim of this study was to analyze the teaching about Food to Nutrition students at a state university in Sao Paulo, within the scope of the Food and Culture course. Data collection was carried out through participant observation of classes and two focus groups carried out with 9 students. After data analysis, semantic categories were listed on the topics covered, such as "Respect and appreciation of traditional cultures and way of doing", "The oppression of black and indigenous cultures and contempt for the local", "Food, memory, tradition and affective bonds” and “Care, training and performance of the nutritionist”. In conclusion, the course was able to humanize the perspective of future Nutrition professionals, making them more sensitive to sociocultural and affective aspects of Food.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Bianca Martins Fabbri, Universidade Estadual de Campinas

Graduada em Nutrição.

Julicristie Machado de Oliveira, Universidade Estadual de Campinas

Doutora em Nutrição em Saúde Pública pela Faculdade de Saúde Pública. Docente do Curso de Graduação em Nutrição, do Programa de Pós-graduação em Ciências da Nutrição e do Esporte e Metabolismo (CNEM).

References

BARDIN, L. Análise de conteúdo. São Paulo: Edições 70, 2011.

BENEMANN, N. et al. Apresentação: Novos olhares antropológicos sobre comida. Antropolítica - Revista Contemporânea de Antropologia, [S. l.], v. 55, n. 1, e57960, 2023. DOI: 10.22409/antropolitica2023.i1.a57960. Disponível em: https://periodicos.uff.br/antropolitica/article/view/57960. Acesso em: 15 jul. 2023.

BLOCH-DANO, É. A fabulosa história dos legumes. São Paulo: Estação Liberdade, 2011.

CORA CORALINA, TODAS AS VIDAS. Direção: Renato Barbieri. Produção: Marcio Curi, Elizabeth Curi, Carmen Flora Schenini. Brasil: Asa Cine Video, 2017. DVD.

CORALINA, C. Poemas dos Becos de Goiás e Estórias Mais. 1. ed. São Paulo: Global, 2012.

DÓRIA, C. A. A formação da culinária brasileira: escritos sobre a cozinha inzoneira. São Paulo: Três Estrelas, 2014.

DÓRIA, C. A. A formação da culinária brasileira: escritos sobre a cozinha inzoneira. São Paulo: Fósforo, 2021.

FISCHLER, C.; MASSON, E. Comer: a alimentação de franceses, outros europeus e americanos. São Paulo: Editora Senac São Paulo, 2010.

FREITAS, M. C. S. et al. Uma leitura humanista da nutrição. In: FREITAS, M. C. S.; FONTES, G. A. V.; OLIVEIRA, N. (org.). Escritas e narrativas sobre alimentação e cultura. Salvador: EDUFBA, 2008. p. 207-215.

IPHAN. Ofício das Baianas de Acarajé. Brasília, DF: Iphan, 2007.

IPHAN. Ofício das Paneleiras de Goiabeiras. Brasília, DF: Iphan, 2006.

IPHAN. Sistema Agrícola Tradicional do Rio Negro, AM. Brasília, DF: Iphan, 2010.

ISA. Sistema Agrícola Tradicional Quilombola do Vale do Ribeira, SP. São Paulo: ISA, 2017. v. 1.

LUNCHBOX. Direção: Ritesh Batra. Produção: Guneet Monga, Anarug Kashyap, Arun Rangachari. India, França, Alemanha, Estados Unidos: Imovision, 2013. DVD.

MENASCHE, R.; ALVAREZ, M.; COLLAÇO, J. Dimensões socioculturais da alimentação: diálogos latino-americanos. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2012.

MINAYO, M. C. S.; DESLANDES, S. F.; GOMES, R. Pesquisa Social: teoria, método e criatividade. Petrópolis: Vozes; 2016.

MÓNICO, L. et al. A Observação Participante enquanto metodologia de investigação qualitativa. In: CONGRESSO IBERO-AMERICANO EM INVESTIGAÇÃO QUALITATIVA, 2017. Actas do [...]. [S. l.: s. n.], 2017. v. 3Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/318702823_A_Observacao_Participante_enquanto_metodologia_de_investigacao_qualitativa. Acesso em: 15 jul. 2023.

MONTANARI, M. Comida como cultura. 2. ed. São Paulo: Editora Senac São Paulo, 2013.

MONTELEONE, J. Por uma História dos Livros de Receita e Tratados de cozinha. História da Alimentação, 2021. Disponível em: http://www.historiadaalimentacao.ufpr.br/artigos/artigo018.html. Acesso em: 15 jul. 2023.

MORAES, R. Análise de conteúdo. Revista Educação, Porto Alegre, v. 22, n. 37, p. 7-32, 1999. Disponível em: https://edisciplinas.usp.br/pluginfile.php/4125089/mod_resource/content/1/Roque-Moraes_Analise%20de%20conteudo-1999.pdf. Acesso em: 15 jul. 2023

O COZINHEIRO NACIONAL. As melhores receitas das cozinhas. Rio de Janeiro: Livraria Garnier, 1985.

PINTO E SILVA, P. Farinha, feijão e carne-seca: um tripé culinário no Brasil colonial. 2. ed. São Paulo: Senac São Paulo, 2005.

PORTUGAL, M. O Livro de cozinha: da Infanta D. Maria de Portugal. Lisboa: Biblioteca de Autores Portugueses, 1986.

ROSSI, P. Comer: necessidade, desejo, obsessão. São Paulo: Editora Unesp, 2014.

SAMMARTINO, G. V. Entre esquecimento, omissões, colonialidades em conflito e paradigmas emancipadores da herança alimentar. Revista de Alimentação e Cultura das Américas, Brasília, DF, v. 2, n. 1, p. 103–123, 2020. DOI: 10.35953/raca.v1i1.39. Disponível em: https://raca.fiocruz.br/index.php/raca/article/view/39. Acesso em: 15 jul. 2023.

TRAD, L. B. Grupos focais: conceitos, procedimentos e reflexões baseadas em experiências com o uso da técnica em pesquisas de saúde. Physis: Revista de Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 19, n. 3, p. 777-796, 2009. DOI: 10.1590/S0103-73312009000300013. Disponível em: https://www.scielo.br/j/physis/a/gGZ7wXtGXqDHNCHv7gm3srw/. Acesso em: 15 jul. 2023.

Published

30/12/2023

How to Cite

FABBRI, B. M.; OLIVEIRA, J. M. de. Eating, food and culture: Analysis of the teaching about food in undergraduate in nutrition. Themes in Education and Health, Araraquara, v. 19, n. 00, p. e023014, 2023. DOI: 10.26673/tes.v19i00.17655. Disponível em: https://periodicos.fclar.unesp.br/tes/article/view/17655. Acesso em: 18 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos - Áreas da Educação e Saúde

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.